Gratis bikefiting bij aankoop van een fiets
Persoonlijke service
Topkwaliteit producten
Uitstekende dienst na verkoop

Thomas Cycles | Uw specialist in Speed Pedelecs 45 km/u

Speed Pedelecs kan je grosso modo in 2 categoriën onderverdelen:

A. Middenmotor aangedreven

B. Achterwielmotor aangedreven

Beiden hebben voor -en nadelen, we zetten de nodige aandachtspunten even op een rij:

A. Middenmotor aangedreven:

- De middenmotoren zijn minder krachtig (350W) dan de achterwielmotoren (600W en meer), waardoor het voor de gemiddelde rijder onmogelijk is om 45 km/u aan te houden. Gemiddelde snelheden van om en bij de 35 km/u zijn meer realistisch.

- De kracht van de motor wordt integraal via de aandrijflijn op het achterwiel overgebracht. Technisch gezien is het dan ook een betere keuze om voor een getande riem te opteren i.p.v. een ketting. Een getande riem impliceert een andere keuze versnellingssysteem (je kan een riem immers niet op een ander tandwiel laten schakelen zoals een ketting). De goedkopere interne versnellingssystemen (Shimano Nexus 7, 8 of Shimano Alfine 8, 11) zijn niet bestand tegen de krachten van een speed pedelec motor; er moet dus gekozen worden voor een sterker (en dus duurder) systeem. Goede systemen zijn o.a. Rohloff of de traploos regelbare Enviolo TR naaf.

+ Een lagere snelheid heeft als positief gevolg dat het verbuik lager ligt. Dit komt de actieradius ten goede. Bijkomend stelt de belangrijkste middenmotor fabrikant - Bosch - grotere accucapaciteiten ter beschikking: bij Kettler tot 1250 Wh!

+ Het is bij middenmotor aangedreven fietsen iets makkelijker om zelf een lekke achterband te herstellen

B. Achterwielmotor aangedreven:

- Hogere snelheden van 45 km/u zijn in de meeste omstandigheden makkelijk aan te houden maar de fiets krijgt ook meer te verduren.  Daarom is het des te belangrijk dat de componenten van een hoog kwaliteitsniveau te zijn : velgsterkte, stevigheid van de kader, verankering van de accu, kwaliteit van de vering, remmen ...  Dit verklaart voor een deel de hogere prijsklasse waar de premium merken zich in bevinden.

- Hogere snelheid betekent hoger verbruik en kleinere actieradius

+ Het acceleratievermogen en de snelheid zijn sensationeel.

+ Ketting is een prima keuze; de enige krachten die de ketting moet verwerken zijn die van je eigen benen. Bij goed onderhoud halen onze klanten gemiddeld 4500km met 1 ketting. Als je nog meer onderhoudsvriendelijk wil rijden is de combinatie achterwielmotor en getande riem de ideale keuze. 

+ Mogelijkheid om met voor het Pinion schakelsysteem te kiezen: riem en tandwielen gaan zeer lang mee (> 25.000 km), en ook trapaslagers hoeven niet vervangen te worden. Bovendien hebben de Pinion schakelsystemen een groot versnellingsbereik, waardoor je indien gewenst de pedalen langzaam kan ronddraaien aan hoge snelheid.

Lees meer
Lees minder
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
Gratis bikefiting bij aankoop van een fiets
Persoonlijke service
Topkwaliteit producten
Uitstekende dienst na verkoop